2018. április 23., hétfő

Rendhagyó bejegyzés a Föld napja alkalmából

Ez most egy kicsit rendhagyó írás lesz, nem teljesen esküvős, de mégis. Tegnap volt a Föld napja. Mindenki tudja, hogy a környezetszennyezés rossz dolog, ki így, ki úgy igyekszik a mindennapjaiban figyelni arra, amit ez ellen az egyén szintjén tenni tud.

Kedves párok, ne legyen ez alól kivétel az esküvő sem! Annyi apróságon múlhat a dolog. Nap mint nap látom, mennyi teljesen feleslegesen környezetszennyező elem van az esküvőkön, ami kikerülhető lenne. Írok most párat, nem azért, hogy bántsam azt, aki emellett döntött, hanem azért, hogy aki szeretne erre figyelni, annak könnyebb legyen.

- Lufieregetés  (a LED-es még rosszabb). Nagyon lassan bomlik le, a madarak beleakadhatnak a zsinórba, megehetik a darabjait. Pár másodperc élményért egy kupac szemét kerül ki a természetbe.
Helyette: Lehet a lufikra szánt felajánlásokat, üzeneteket egy dobozban gyűjteni. El lehet tenni emlékbe, a vőfély rendezhet belőle sorsolós játékot, faágakra akasztva jókívánság-fát lehet belőle készíteni, ami dekorelemnek se utolsó stb.
- Sütis dobozok. Miért vegyünk hungarocellből vagy műanyagból, ha van (újrahasznosított) papírból is? :)
- Konfettik, műszirmok. Pár megállóra tőlünk még most is ott vannak az egyik parkos részen a szilveszteri fólia konfettik. Szintén a pár másodperces öröm esete.
Helyette: Valódi szirom, akár szárított is (nem csúszik, nem hagy nyomot), de a papír konfetti is lehet nagyon mutatós, és a hagyományos rizses dolog sem szennyezi a környezetet. Emellett ügyelni kell rá, hogy bármit is szórnak a templom vagy hivatal előtt, gondoskodjatok a takarításról is. Nemcsak a környezet, de a következő ifjú pár érdekében is, akik szeretnének tiszta, rendezett helyen bevonulni az esküvőjükre. :) De mivel nem mindegy az sem, mi kerül a kukába, ezért jobb, ha elbomló anyagból van.
- Meghívó. Lehet digitális formában, de természetesen ez esetben is fordulhattok grafikushoz, nem kell lemondani a különleges megoldásokról. Hagyományos meghívókat pedig a legzöldebben postai úton tudjátok eljuttatni a távoli meghívottaknak, megspórolva a rengeteg autózást és benzinfogyasztást. A meghívókat már sok helyen rendelhetitek újrahasznosított papírból is, sőt, olyan is van, amit szélenergia segítségével gyártottak, mégis gyönyörűek.
- Ültetési tablók. Nagyon praktikus a habkartonra kasírozott kivitel, és brutál mutatós a plexibe gravírozott is, de mindkettő kuka az esküvő után, és nem bomlik le.
Helyette: vegyetek egy képkeretet a megfelelő méretben (IKEA-ban pl. 5000 forint körül már vannak egész nagyok is, és ebbe kerüljön a papír ülésrend. A képkeret újrahasznosítható a lakás díszeként, de egy csoportban vagy börzén értékesítve más menyasszony is hasznát veheti.
- Köszönetajándékok. Biztosan szüksége van a vendégeiteknek arra a - jellemzően műanyag - kis izére, amit Kínából rendeltek? Gondolok itt az eldobható napszemüvegekre, legyezőkre, hűtőmágnesekre és társaikra. Lehet adni helyettük egy kis csomag virágmagot, mini cserépbe ültetett növénykét, vagy semmit. Igen, ez is opció, nem kötelező ajándékot adni. :)
- Egyéb apróságok. Szívószálból is létezik papír, műanyag poharak, tányérok helyett is van megoldás. Úgy általában mindig érdemes meggondolni, hogy kell-e nekünk az a valami, és ha igen, létezik-e környezetbarátabb megoldás, mint az első gondolatunk.

És végül az, ami a legkevésbé kézenfekvő: a vacsora, a menü és az italok. Itt is rengeteg zöldebb lehetőség van, de nem is gondolunk rájuk, annyira megszoktuk a pazarlást.
- Fél literes üdítős és vizes palackok mellőzése. Fel lehet szolgálni csapvizet is, mutatós üvegkancsókban, jéggel és citromkarikákkal ezerszer jobban mutat az ünnepi asztalon, mint az összevissza kis palackok mindenhol. Sok helyszínen van lehetőség házi limonádé vagy szörp rendelésére, ezzel is élhettek. A mini csomag Cappy és társai helyett pedig lehet nagy kiszerelésben minőségi gyümölcsleveket venni magyar termelőktől, amik ízben is verik a nagyüzemi változatot. :)
- Húsok. Tudom, az esküvő szerves része a hagyományos húsételek fogyasztása is, de nem kell mindegyik fogásnak húsosnak lennie. Egy grillsajt, egy jó zöldségragu, zöldségkrémleves feldobja a menüt is, és környezetbarát megoldás. A vendégeknek is kellemes meglepetés, hiszen nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy a nagy melegben jobban essen a gyümölcsleves a zsíros húslevesnél, netán egy finom sajttál gyümölcsökkel éjféli vacsora gyanánt. Sőt, személyes tapasztalat egy svédasztalos esküvőről még sok évvel ezelőttről, hogy szinte lesni kellett, mikor hozzák a grillsajtot, mert mindenki arra vadászott, míg a pörkölt ott árválkodott a 35 fokban, alig szedett belőle valaki. Tudtátok, hogy a húsfogyasztás több szennyezést jelent, mint a közlekedés? A teljes széndioxid-kibocsátás negyede a húsfogyasztás miatt történik a világon. Ráadásul egy adott méretű megművelt földterület kb. ötször annyi embert lát el növényi táplálékkal, mint azonos tápértékű hússal. Emiatt az erdőirtások egyik fő okozója is a húsevés, mert szükség van a legelőkre, takarmányra.
- Mi legyen a maradékkal? Mindenki ráhagyással számol, hiszen nincs annál kellemetlenebb, ha a vendégek éhesek maradnak. Ha nincs lehetőségetek vagy szándékotok elvinni a megmaradt ételeket, egyeztethettek egy jótékonysági szervezettel is, akik akár a helyszínre is mennek a még fogyasztható ételekért. (Ez főleg Budapesten és nagyobb városokban oldható meg szerintem, és egyeztetni kell előre a helyszínnel is ez ügyben.)

Remélem, adtam pár hasznos ötletet, és megindítja a párok fantáziáját a környezetbarát megoldások felé. Hiszem, hogy nem kell az esküvő szépségéről sem lemondani, csak egy picit elővenni a mindennapok józan eszét a tervezésnél. Igen, esküvőnk egyszer van jó esetben az életben, de tegyük azt úgy emlékezetessé, hogy a környezetünk és a lelkiismeretünk is tiszta maradjon! Sok boldogságot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése